Behang verwijderen, dit zijn de beste tips

Behang verwijderen is niet één van de leukste klussen. Vooral omdat in het verleden mensen de slechte gewoonte hadden om een nieuwe laag behang maar gewoon over de oude heen te plakken omdat ze geen zin hadden het oude behang te verwijderen. Zo kan het dus gebeuren dat u, bijvoorbeeld bij een verhuizing, meerdere lagen behang van de muren moet halen. Dat kan een hoop ergernis opleveren. Maar er zijn wel manieren om dit karwei wat makkelijker te maken.

Behang losweken

De simpelste manier van behang verwijderen is losweken. Afhankelijk van het soort behang heeft u hier soms wel wat geduld voor nodig. Ook als er meerdere lagen behang op de muur zitten kan het even duren voordat u daar doorheen bent. De truc is om de muren nat te maken met warm water met een beetje afwasmiddel of allesreiniger. Dit gaat het makkelijkst met een plantenspuit of een werkborstel. Maak een deel van de muur nat en laat dit even intrekken. Maak het oppervlak niet te groot want anders is het behang alweer opgedroogd voordat u eraan toe komt om het te verwijderen. Verwijder het behang vervolgens met een plamuurmes dat u onder een stukje losgepeuterd behang steekt. Steek niet te hard, en steek zo plat mogelijk op de muur om beschadiging aan het stucwerk te voorkomen.

Afstomen

In doe-het-zelf winkels of behangspeciaalzaken kunt u een stoomapparaat huren. Dit vult u met water en vervolgens laat u het water opwarmen. Zodra het water kookt gaat het stomen. De stoom komt uit een opening in een plaat die u tegen de muur kunt houden. Houd de stomer enkele seconden tegen de muur totdat het behang een beetje begint te bollen. Vervolgens kunt u het direct met een plamuurmes los steken. Net als bij natmaken geldt ook bij stomen dat u niet te grote oppervlakken tegelijk moet bewerken zodat u het behang kunt verwijderden voordat het weer vastplakt.

Het verwijderen van speciale behangsoorten

Gewoon papieren behang verwijderen is dus niet zo moeilijk. Het wordt lastiger als u vinylbehang wilt verwijderen. Dit behang is waterafstotend en heeft dus een speciale laag waardoor natmaken geen zin heeft. U kunt met scherp voorwerp zoals een vork kleine gaatjes in het behang prikken. Hierna kunt u het behang alsnog natmaken en komt het vocht tussen het behang en de muur. Dit behang bestaat vaak uit meerdere lagen en het kan dus zijn dat u meerdere lagen na elkaar moet verwijderen. Maar met een beetje geduld is het wel te doen om vinyl behang te verwijderen. Een ander verhaal is glasvezelbehang. Dit behang wordt met een zeer sterke lijm op de muur aangebracht en is dus bijna niet te verwijderen. De meeste mensen beginnen er dan ook niet aan. Het is simpeler om een nieuwe stuclaag op de muur aan te brengen en deze te schilderen of hier nieuw behang op aan te brengen.

Nadat het behang is verwijderd

Als het behang verwijderen is gelukt dan bent u bijna klaar om de muur van nieuw behang te voorzien. Maak de muur schoon met een vochtige doek. Herstel gaatjes en putjes nu u daar gemakkelijk bij kunt. Laat de muur goed drogen voordat u gaat schilderen of opnieuw behangen.

1 thought on “Behang verwijderen, dit zijn de beste tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *